Yavru Kedinizin Gelişimini Takip Etme

Yayımlayan : Jean Marie Bauhaus
dk okuma süresi

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına uygun Mamayı Bulun

Bir yavru kedinin ilk yaşında, çok fazla gelişme olur. Avcunuza sığan o minik, miyavlayan kedinin yalnızca on iki ay içinde tamamen yetişkin bir kediye dönüşebileceğine inanmak zordur. Tipik bir kedi büyüme çizelgesi, birçok ve en harika değişimlerin, ilk sekiz haftada olduğunu gösterir. Yavru kedinizin yetişkin kedi olma yolculuğundaki belirli dönüm noktalarının zamanını öğrenmek için bu zaman çizelgesine göz atın.

1 - 3 Hafta: Yavru Kediler Gözlerini ve Kulaklarını Açar

Patisini yeni doğan yavru kediye koymuş uyuyan, uzun tüylü anne kedi.Yavru kediler dünyaya gözleri ve kulakları kapalı olarak gelir ve yaşamlarının yaklaşık ilk haftasını kör ve sağır olarak geçirir. Cats Protection, gözlerinin ve kulaklarının ikinci hafta açılmaya başladığını ancak görme ve duyma yetilerinin henüz çok iyi olmadığını söylüyor. Bu aşamada onları, parlak ışıklardan ve yüksek seslerden uzak tutmak iyi bir fikir. Kedilerin dünyaya geldikleri mavi gözleri, üçüncü haftada itibaren renk değiştirmeye başlayabilir. Aynı dönemde kulakları da canlanarak ve dikleşerek onları sesle dolu yeni bir dünyayla tanıştırır.

Cats Protection, yavru kedilerin doğumlarından birkaç gün sonra minik "miyav" sesleri çıkarmaya başlayarak annelerine aç ya da stresli olduklarını belirttiklerini ve mırlamalarının genelde birkaç hafta sonra başladığını söyler. Yavru kediler yürümeye, oynamaya ve çevrelerini keşfetmeye başladıkça daha çok ses çıkarmaya başlar.

3 - 7 Hafta: Yürüme, Sütten Kesilme ve Kum Kabı Kullanma

Yaklaşık üç haftalık olduklarında yavru kediler, ilk titrek adımlarını atmaya başlar. Sendeleyen ve kendilerinden emin olmayan şekilde başlarlar ve dengeleri, dördüncü haftada iyileşmeye başlar. Kendilerine daha çok güvenirler ve çevrelerini keşfetmeye istekli olurlar. Yavru kediler yeni kazandıkları hareketliliklerine yeterince güvendiğinde, yani beşinci ya da altında haftada, yavru kedinizin enerjik, oyuncu ve meraklı yapısının ortaya çıkmaya başladığını göreceksiniz. Sizin yakın gözetiminiz altında yeni çevreleri keşfetmesine ve yeni ortamlar, sesler ve kokuları deneyimlemesine başlamasını sağlayabilirsiniz. Henüz yapmadıysanız evinizi yavru kediye uygun hale getirmeye başlamak için bu iyi bir zamandır.

Yavru kedinin yaşamındaki dördüncü ve beşinci haftada kedinizin dengesi iyileşmeye başlar. Cats Protection, bunun yavru kedinizi kum kabıyla tanıştırmak için iyi bir zaman olduğunu belirtiyor. Yavru kediler genelde annelerini izleyerek ne yapacaklarını öğrenirler, yani tek yapmanız gereken onlara kutuyu göstermektir. Hâlâ öğrenme sürecinde olduklarını ve kazaların meydana gelebileceğini unutmayın.

Yavru kediler üçüncü haftada itibaren katı gıdaya başlayabilir ancak sütten kesme, tamamlanması birkaç hafta sürebilecek aşamalı bir süreçtir. Pet Food Manufacturers’ Association (PFMA), bu geçişe yardımcı olmak için sütten kesmenin ilk aşamasında anneyi ve yavrularını aynı, tüm besinleri içeren yavru kedi mamasıyla beslemeyi önerir. Aynı mamayı yeseler de sütten kesme süreci başladığında, yavru kedilere kuru mamalar nemli ya da suya batırılmış şekilde verilmelidir.

Yavru kedileriniz, altı ila sekiz haftalıkken katı mamaya geçiş sürecini tamamlar ve yalnızca kaliteli yavru kedi maması ile beslenmelidir. PFMA, ne kadar mama verileceği konusunda paketteki üretici talimatlarının izlenmesini ve yeterli enerjiyi ve besinleri aldıklarından emin olmak için yavru kedilerin mamasının hassas mutfak tartılarıyla tartılmasını önerir. Çoğu yavru kedinin "az miktarda ve sık" beslenmesi gerekir, bu yüzden günlük mamalarını gün boyunca küçük porsiyonlar halinde vermelisiniz. Ancak her yavru kedi farklıdır, bu yüzden yavru kedinizin gelişimini ve vücut durumunu izleyerek beslenme düzenlerini buna göre ayarlayın ve endişeniz olduğunda veterinerinizle konuşun.

8 - 12 Hafta: Sosyalleşme ve İlk Aşılar

Kedilerin de insanlar gibi süt dişlerinin olduğunu biliyor muydunuz? Bebek kedi dişleri ikinci haftada çıkmaya başlar ve sekiz haftalık olduğunda yavru kedinizin tüm dişleri çıkmış olmalıdır. Dört aya kadar yetişkin dişleri görünmeye başlar ve altı aylık olduğunda tüm yetişkin dişleri çıkmış olur.

Yavru kedinizin, bu süre boyunca ilk veteriner ziyaretini yapması gerekir. Yaklaşık sekiz haftalık olduklarında ilk aşılarının ve yaklaşık 12 haftalık olduklarında da ikinci dozlarının yapılması gerekir. RSPCA, yavru kedilerin kedi herpes virüsü, kedi kalisivirus, kedi bulaşıcı enteriti ve kedi lösemi virüsüne karşı aşılandığını söylemektedir. Veterineriniz, yavru kedinizin aşılanması gereken diğer rahatsızlıklar konusunda size bilgi verebilir.

Bu, kedinizi sosyalleştirmeye başlamak için ideal aralıktır. Yavru kedinizin bakımını yapmanız, ona sarılmanız ve onunla oynamanız hem yavru kedinizin gelişimini destekler hem de aranız bir bağ oluşturur. Bunun yanı sıra yavru kedinizi kucağa alınmaya ve dokunulmaya alıştıracaktır. RSPCA, bunun yavru kedinizi başka insanlarla ve çocuklarla, ayrıca sağlıklı, aşıları tam olan kedilerle ve köpeklerle tanıştırmak için de doğru zaman olduğunu söylüyor. Böylece onları bundan sonraki hayatlarında yuvası olacak evlere göndermeye hazırlayabilirsiniz ve duygusal olarak sağlıklı, uyumlu yetişkin kediler olmasını sağlayabilirsiniz.

Küçük calico kedi, hasır bir sandalyenin altında çömeliyor.

3 - 6 Ay: Sahiplendirme ve Kısırlaştırma Zamanı

Yavru kediler, tamamen sütten kesilmeden ve sosyalleşmeden annelerinden ve kardeşlerinden ayrılmamalıdır. Yavru kediler, onuncu haftaya kadar normal kedi davranışlarını annelerinden öğrenmeye devam eder. Bu nedenle, her yavru kediye uyumlu bir kedi olmaları için en iyi şansı vermek üzere, yeni bir eve göndermeden önce en az on hafta geçmesini bekleyin. Yavru kedi zaman çizelgesindeki bir sonraki önemli aşama olan aşılar için on ikinci haftaya kadar da bekleyebilirsiniz.

Çoğu yavru kedi, dördüncü aydan itibaren kısırlaştırılmaya hazır olsa da veterinerler, yavru kedinin güvenli bir şekilde genel anestezi alabileceğine karar verirse prosedürü daha erken gerçekleştirebilir.

Bir Yıl: Artık Yavru Değil

Yavru kediler ilk doğum günlerine ulaştıklarında artık yavru değil, tamamen olgun bir kedi olarak düşünülürler. Hâlâ bazı yavru kedi davranışları gösterseler ve biraz daha büyümek için zamanları olsa da yeni olgunlaşmış kedinizin yüksek kaliteli kedi maması formülüne geçme zamanı gelmiştir. Ne kadar ve ne sıklıkla beslemeniz gerektiğini öğrenmek için yeni kedi mamasındaki önerilen beslenme talimatlarını takip edin.

Kediler bir yaşına geldiğinde yetişkin kabul edilse de gelişim açısından bakıldığında yavru kedi ergenliği genelde kedi on sekiz aylık oluncaya kadar devam eder. Bu süre boyunca kedi, bir yavru kedinin enerjik oyunculuğunun yanı sıra sınırları zorlamayı ve mobilyaları çizme ya da bölgesini işaretleme gibi isyan davranışlarını içerebilecek tipik "ergen" davranışları gösterebilir. Ama endişelenmeyin. Kediler genelde on sekiz aydan sonra olgunlaşır ve sakinleşir ve ikinci doğum günü geldiğinde kediniz tamamen büyümüş ve yetişkin kişiliğine erişmiş olur.

Yavru kedinin, yeni doğduğu halinden tamamen yetişmiş bir kediye dönüşmesini izlemek mükemmeldir. Yavru kedinizin büyüme sürecinde neler beklemeniz gerektiğini bilmek, onların sağlıklı ve mutlu bir arkadaş olarak büyümesine yardımcı olmanız için sizi destekler.

Yazarın Biyografisi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus, yazılarını kucağındaki tüylü bebekleriyle Tulsa, Oklahoma'dan yazan bir evcil hayvan annesi, evcil hayvan blogu ve roman yazarıdır.


İnceleyen: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ve Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Beslenme)

İlgili Yazılar

  • Yetişkin Bir Kediyi Sahiplenme

    Yetişkin bir kedi söz konusu olduğunda, kedinin mizacı konusunda hemen ve çok iyi bir şekilde fikir edineceksiniz. Yavru bir kedinin küçükken gösterebileceği davranış şekli, büyüdükçe önemli ölçüde değişir (ve her zaman iyi yönde değişiklik göstermez!).
  • Yeni Yavru Kedinizi Bulmak: Nerede Aramalı

    Bir yavru kedi almak için birçok yer seçeneği mevcuttur. Bir barınak, hayvan yetiştiricisi, kurtarma organizasyonu ya da yerel gazetede kedi bulmanın yollarını öğrenin.
  • Yeni Kedinizi Sosyalleştirmenin Altı Yolu

    Bir kediyi yeni bir eve alıştırmak sabır ve sevgi ister. Sahiplendiğiniz kedinin ailesine alışmasına yardımcı olmak için bu kedi sosyalleşme ipuçlarını keşfedin.
  • Kedileri Evde Yalnız Bırakma: Ne Kadar Süre Güvenli?

    Kedinizi evde bırakmaktan endişe mi duyuyorsunuz? Yavru veya yetişkin kedi olması ve sizinle olan ilişkisini düşünürseniz ne kadar sürenin güvenli olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

İlgili ürünler

  • HILL'S SCIENCE PLAN Yavru Kedi Maması

    <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Chicken bağışıklık ve sindirim sistemini desteklemek için formüle edilmiştir. Etkinliği klinik olarak kanıtlanmış antioksidan ve ideal seviyelerde DHA katkısına sahiptir.</P> <P><B>
  • Hill's SCIENCE PLAN Yavru Kedi Maması

    <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna bağışıklık ve sindirim sistemini desteklemek için formüle edilmiştir. Etkinliği klinik olarak kanıtlanmış antioksidan ve ideal seviyelerde DHA katkısına sahiptir.</P> <P><B>
  • Hill's SCIENCE PLAN Yavru Kedi Pouch

    Yavru kedilerde bağışıklığı ve sağlıklı büyümeyi destekleyen, lezzetli hindi seçeneği ile tam ve dengeli beslenme
  • Hill's SCIENCE PLAN Yavru Kedi Pouch

    Yavru kedilerde bağışıklığı ve sağlıklı büyümeyi destekleyen, lezzetli okyanus balığı seçeneği ile tam ve dengeli beslenme